Ny rapport fra Marita.


Hej igen allesammans,

Vi vill bara lite kort sammanfatta situationen i Spanien och speciellt Murcia regionen som på måndag går in i fas 1 (51% av Spanien går in i fas 1, resterande får vänta ytterligare en vecka för att bli eventuellt godkända). Rikslarmet blev som väntat förlängt och tills vidare gäller det till den 24 maj.

FAS 1

Man tillåts träffas i grupper om 10 personer, detta gäller såväl utomhus som i hemmet. Däremot måste man alltid garantera att avståndet kan säkerställas, 2 meter. Enda undan- taget för att få vara fler än tio personer är de familjer där familjen har fler medlemmar. De som är i någon av riskgrupperna rekommenderas vara varsamma med denna typ av sammankomster. Man får besöka familj i samma provins, men med vissa restriktioner som i dagsläget inte är konfirmerade.

Mindre lokaler/affärer (yta mindre än 400m2) får ha öppet utan tidsbeställning. De krävs kontroll på antal personer som vistas inne i lokalen samt att den äldre befolkningen har fö- reträde.

Barer och restauranger får öppna upp sina uteserveringar och fylla dem till 50%, men dis- tansen på 2 m måste hållas och föreskriften av hygien skall hållas. Notera att regeringen officiellt gått ut med att bords bokning krävs, detta för att undvika köer och större samman- komster. Sittningarna är också tidsbegränsade. För en kopp kaffe får man uppehålla sig i 30 min och matservering i 90 min.

Barer och butiker väljer själva om de vill öppna den 11 maj, tyvärr är det många som väljer att fortsätta ha stängt då det ej kommer vara lönsamt, exempelvis kommer många “chirin- guitos” (strandkiosker) hållas stängt.

Rörlighet inom provinsen, med andra ord tillåts man ta sig till olika municipios/kommuner inom sin provins för att göra någon av de aktiviteter som tillåts i fas 1, exempelvis kan man åka till Cartagena från La Manga om man vill ta en kaffe, öl eller ta en powerwalk. Tidsfris- terna för utövandet av sportsliga aktiviteter gäller densamma som i fas 0, däremot kan man alltså besöka en bar/restaurang utanför denna tidsfrist.

OBS! Regeringen gick precis ut med en ändring om att det även är tillåtet att åka till sin semesterbostad under denna fas om den är i samma provins som där ens huvudbostad ligger (tidigare var detta möjligt först i fas 2).

Tiden för barn under 14 år är densamma som tidigare, men med skillnad att varje kommun har rätt att ändra denna tid på grund av väderlek och sommarvärmen som har börjat. Dock poängteras att man ej får öka deras tegångs tider. Exempelvis istället för 12-19 som det nu är kan en kommun ändra till exempelvis 10-18 eller 14-21 osv.

Hotell och liknande anläggningar får öppna men det är inte tillåtet att utnyttja de allmänna utrymmena som exempelvis, pool, spa, gym etc.

Kyrkor, Museum, bio och teatrar får öppna med 30% kapacitet. Dock får inga guidade turer ske på museum och ej heller får några elektroniska skärmar användas. Utgångar och in- gångar måste garanteras så att det ej samlas för mycket folk och att avstånd kan hållas.

De omtyckta utomhusmarknaderna beslutas av varje enskild kommun om de ska få öpp- nas, regler som måste efterlevas är att det bara får vara 30% publik och 25% av stånden. I dagsläget vet vi inte hur Cartagena och San Javier kommer ställa sig till detta, om och när de öppnar. Lekparker fortsätter vara stängt, däremot har vissa offentliga parker öppnat så man kan leka och springa fritt.

Det är fortfarande förbjudet att bada i havet och i pooler/bassänger.
I bil tillåts man i fas 1 att vara upp till 9 personer om alla bor tillsammans, däremot ska

man undvika att sitta direkt bakom varandra.

Spaniens president och även sjukvården vädjar om försiktighet och att alla regler efterföljs, de poängterar vikten med hygien och avstånd.

Vi vet ännu inte hur vardagen kommer att bli efter den 25 juni. När vi har information om detta lovar vi att återkomma.

Ta hand om er.

Kram
Marita och Marica

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: