Senaste nytt om Covid 19 i Spanien


Emne: Senaste nytt om Covid 19 i Spanien

Hej igen,

Ni är många som frågar och har funderingar kring sommaren.

Igår, den 28 april, gick den spanska regeringen ut med ny information då vi den 4:e maj börjar arbetet med upplösningen av karantänen, men den allmänna karantänen kommer att fortsätta till den 24 maj. Arbetet kommer ske i 4 faser, och varje fas kommer pågå minst 2 veckor, varje provins kommer värderas i slutet av varje fas för att se att de riktlinjer och bestämmelser som regeringen satt upp har uppnåtts (det är regeringen som tar detta beslut). Om en provins ej har uppnått vad som krävs kommer denna provins att fortsätta i samma fas tills detta genomförts. Detta innebär att en provins kan vara klar med de 4 faserna innan en annan är det och tidigast är en provins klar med detta arbete den 25 juni.

Vi beskriver nedan kortfattat vad dessa faser innebär.

FAS 0 – Är där vi befinner oss nu fram till den 10 maj, (officiellt börjar denna fas den 4 maj). Barn får vara ute 1 timme per dag med en vuxen. Från och med den 2 maj tillåts sportslig aktivitet individuellt utomhus. Tids-bokning i lokaler som ex frisör. Hemleverans av mat etc.

FAS 1 – 11 maj – Mindre butiker tillåts öppna. Barer /restauranger tillåts öppna sina uteserveringar med 30% kapacitet (notera att man ej kan vara inne i lokalen). Hotell kan öppna men man får ej vistas i de allmänna utrymmena så som restaurang, lobby, pool etc. Kyrkor öppnar men får endast fyllas med 1/3 av sin kapacitet.

FAS 2 – 25 maj – Öppning av lokaler inomhus med 1/3 kapacitet, detta gäller exempelvis barer och restauranger. Bio, teatrar etc öppnar med 1/3 av sin kapacitet. Kyrkor får fyllas med 50% av sin kapacitet. Vissa utvalda skolor öppnar för barn under 6 år där båda föräldrar måste arbeta utanför hemmet, generellt är alla skolor stängda och öppnar åter i september. Man får förflytta sig till sin semesterbostad om den finns i samma provins som huvudbostaden där man befinner sig nu.

FAS 3 – 8 juni – Restauranger, barer etc öppnas helt om lokalen kan säkerställa säkerheten och distans. Köpcenter öppnas med 50% av sin kapacitet och med en säkerhet att 2 meters avstånd kan hållas. Stränder öppnas med krav på att distans kan uppfyllas, detaljer i denna fråga kommer presenteras senare. Mer fri rörlighet generellt.

Notera att ovannämnda datum är beslutade om en provins uppfyller samtliga krav för att gå vidare in i nästa fas, och att insjuknande och dödstal går i rätt riktning. Det är ganska mycket som fortfarande är oklart och ingen vet vilka regler som ska gälla efter den 25 juni om man uppnått alla faser, vilket innebär att vilka regler som kommer gälla för allmänna och gemensamma poler och stränder i sommar är oklart.

Efter den 25 juni kan man förflytta sig mellan olika provinser om båda provinserna har uppnått denna sistnämnda fas. Exempelvis kan ej Madridbor åka till Murcia regionen om inte båda provinserna uppnått och klarat av fas 3.

Vi har pratat med polisen om vad som gäller för er utlänningar som äger bostad i Spanien, men i dagsläget är det ingen som kan ge något exakt besked om vad som kommer gälla. Efter fas 3, den 25 juni, nämner man bara rätten att förflyttas mellan olika provinser i Spanien, vilket innebär att det är oklart vad som kommer gälla er, ingen vet om ni kommer få komma under juli / augusti, och om detta tillåts vilka krav kommer då ställas. Vi kommer hålla er informerade när denna information finns till handa, men som det ser ut idag är det mycket osäkert att planera någon semester. Men lyssna på ert lands rekommendationer och sen hjälper vi er att ta reda på vad som gäller i Spanien vid det tillfället.

En del av er har även frågat om ni som äger bostad i Spanien har rätt att komma trots rådande situation, men så länge Spanien har rikslarm är ingen tillåten att förflytta sig, det vill säga ingen spanjor får förflytta sig till sin semesterbostad inom Spanien och ej heller en utlänning får komma till sitt «andra” hem. Detta innebär att ni som äger en bostad i Spanien men är skrivna i ett annat land, som exempelvis Norge och Sverige har ej rätt att åka till er bostad i Spanien så länge rikslarm är utlyst. Däremot får de som är skrivna i Spanien, alltså har residencia här, och skulle befinna sig i ett annat land just nu åka tillbaka till sin “huvud” bostad.

Som vi nämnde i förra mailet kommer vi hålla kontoret stängt, detta med anledning av regeringens rekommendationer. Statliga instanser kommer tills vidare också arbeta hemifrån, och det framgår inte i regeringens plan när de ska öppna upp igen, men vi återkommer till er som är berörda av detta när vi har information.

Till sist vill vi nämna för er som finns på plats i Spanien att det inte är obligatoriskt med munskydd när man går ut men att regeringen rekommenderar att det används.

Vi hoppas verkligen att Spanien (och speciellt Murcia provinsen) lyckas med sina faser och att vi sakta kan börja återhämta oss, men som den spanska regeringen sa igår, efter fas 3 är det ett nytt sätt att leva på i Spanien och denna nya vardag kommer vara länge.

Vi önskar verkligen att vi snart kan ses igen.

Stor kram från

Marita och Marica

sKandservice

Marita Nyrelius

+34 687 959 372

3 kommentarer til «Senaste nytt om Covid 19 i Spanien»

  1. Takk for flott informasjon

    Sendt fra min iPhone

  2. Kjære Marita😍 Leser ditt info midt i natten🥺 Tusen takk for at du holder oss oppdatert om forholdene i Spania👍
    Vi reiste hjem i mars, for å feire bursdag til et barnebarn. Skulle reise ned igjen etter få dager, …….men så kom «svineriet» og vi måtte bli hjemme👏👏👏 Det er vi veldig glad for i dag, når vi ser hvordan verden har blitt😢😢😢 Vi regner ikke med å komme til LM før langt uti 2021🥺 Vi har det veldig bra, bor på hytta i Stavern, som er der vår datter med familie bor, så vi har våre aller,kjæreste i vår nærhet😍😍😍 Nå må du ta vare på deg selv og dine nære kjære😍 Vær forsiktig, vi holder kontakten, og så sees vi plutselig🤞 når verden er normal igjen🤔🥰💃🥰 Go klemm til deg og din nye etterfølger👍💕 (som jeg ikke har møtt enda🥱) ❤️❤️❤️

  3. Tusen takk for oppdateringer og informasjon. Vi setter så stor pris på at dere informerer oss på denne måten. Lykke til i Spania og håper dere holder dere friske 🙂 Klem fra Janne og Tom Romsaas

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: