informasjon Covid-19 fra Marita


Hej på er,

Ja, då har det snart gått sex veckor sen rikslarm utlystes i hela Spanien. Karantänen fortsätter men vi kan för första gången se en ljusglimt. Den 26 april får barn under 14 år lov att gå utomhus under 1 timme tillsammans med en förälder.

Dock öppnas inte lekparker eller fotbollsplaner m.m. Barnen får vistas inom fellesskapets /comunidadens område men bara om detta tillåts av resterande grannar.

Situationen har och är fortsatt allvarlig i Spanien, vi har varit väldigt utsatta av detta virus och i och med det stora smitto- och döds antalet har Spanien som land fått vidta mycket strängare åtgärder än de skandinaviska länderna.

Dock vill vi poängtera att Murcia regionen är den tredje regionen i Spanien med minst antal smittade, och på La Manga är dagens siffror, 18 smittade varav 2 dödsfall.

De dagliga siffrorna i hela Spanien går ner vilket gör att vi kommer få se en successiv förändring av den pågående karantänen. Inget officiellt uttalande än om hur och vad som kommer ske, bara att det successivt kommer att förändras.

Ingen vet hur sommaren eller hösten kommer se, kommer restauranger, hotell, stränder, butiker etc vara öppna? i så fall vilka regler kommer gälla? Dessa frågor kan ingen i nuläget svara på, vi väntar på besked från regeringen.

Men en sak är säker, det kommer inte vara som tidigare och vi har en lång väg framför oss som kommer ta tid. Varken spanska eller skandinaviska myndigheter rekommenderar utlandsresor i sommar, vad som händer till hösten får vi vänta och se.

Då den spanska regeringen rekommenderar att samtliga företag som har möjlighet ska fortsätta att arbeta hemifrån minst 2 månader till har vi på sKandservice beslutat att vi till en början håller kontoret stängt till den 1 juli,

men förmodligen förlängs detta till den 1 september. Vi finns som vanligt till hands för er via mail eller telefon, och till er som är kvar i Spanien (ni är inte många men inte mindre betydelsefulla för det) hjälper vi er med vad ni än kan tänkas behöva,

bara kontakta oss. Statliga instanser, så som skatteverket, kommunhuset, trafikverket etc. har fortfarande stängt, de arbetar hemifrån men inga papper / dokument kan än så länge registreras,

vi får ha tålamod och vänta tills de åter öppnar för er som behöver denna sortens hjälp.

Eventuell ny och viktig information kommer vi att meddela som vi hittills gjort.

Sist men inte minst vill vi återigen påminna om vikten av Banca Online, rådande situation har visat dess betydelse. Ni som inte har det än bör åtgärda detta när ni kommer till Spanien nästa gång.

Vi kan tyvärr ej hjälpa er med detta och det är inte möjligt att göra det per mail, ni måste besöka er bank personligen. Ni är många som frågar om “informacion fiscal” då ni i Norge har rätt att dra av betalda räntor i er norska deklaration.

Generellt rör detta bara er som har eventuellt bolån i Spanien. Ni måste personligen ta kontakt med er bank och höra om de kan maila denna information till er eller om ni måste ta ut den via Banca Online / appen.

Ni som är kunder i BANKIA ELLER LA CAIXA kan bara få ut denna information via det sistnämnda, er bank kommer ej ge ut denna information via mail.

Tillväga gång sätt LA CAIXA;

Logga in

Användarnamn + pin

Högst uppe till höger finns ett konvolut/kuvert

Klicka på kuvert och det kommer en lista med olika saker.

Klicka på “COMUNICADO FISCAL”

Tillväga gång sätt BANKIA;

Logga in

Tryck på menyn tre streckade linjer högt upp i vänstra hörnet

Klicka på kuvertet / mailbox

Klicka på korrespondens / correspondence

Välj “boletin fiscal de 20.04.2020”

Ni kan även hitta informationen under,

Profile

Tax details

Personal Income tax, här hittar ni alla era konton

Hoppas vi varit tydliga, om ni får problem får ni kontakta oss.

Vi saknar er och hoppas att denna situation löser sig så snart som möjligt och att vi snart kan ses igen.

Kramar

Marita och Marica

sKandservice

Marita Nyrelius

+34 687 959 372

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: