Senaste nytt/bestimmelser i COVID


Hej alle sammans,

Vi hoppas allt är bra med er.

Som ni vet så är den andra vågen av Covid-19 i full gång i Europa, Spanien har återigen drabbats hårt och har i dagsläget en stor smittspridning i hela landet.

Igår utlystes nödläge i hela Spanien, med undantag för Kanarieöarna. Det kommer gälla i 15 dagar men Spaniens premiärminister har informerat att det kommer förlängas och tanken är fram till 9 maj.

Det utlysta nödläget innebär att det är utegångsförbud i hela Spanien (utom Kanarieröarna) mellan kl. 23.00-06.00. Tiden kan variera 1 timme +/- , varje Provis/region har egen beslutsrätt . Murcias regionens president har beslutat att det ska gälla mellan 23,00-06,00, restauranger och barer måste stänga kl. 22,00 så man har tid att ta sig hem innan utegångsförbudet börjar. Under denna tidsfrist får man bara gå ut om man har något akut ärende som kan bevisas, som exempelvis läkare, apotek, arbete.

Smittspridningen i vår region är tyvärr stor, detta innebär att vår president ar vidtagit fler åtgärder i hopp om att smittan ska minskas, vi sammanfattar de åtgärder som från och med idag gäller i Murcia regionen.

I och med det utlysta nödläget har varje region rätt att stänga sina gränser, så vi rekommenderar att ta reda på hur situationen är innan ni beslutar er för att resa till Spanien. Kom ihåg att varje president har rätten att besluta om vilka åtgärder som ska gälla i deras region.

I dagsläget är Murcia regionen öppen för beskare, men några kommuner som Lorca, Totala …. har stängt sina gränser, vilket innebär att man måste ha särskilt skäl för att komma in eller åka ut i staden.

– Det är förbjudet att förtära mat och dryck på allmänna platser om inte säkerhetsavståndet kan upprätthållas (avstånd mellan familjemedlemmar som lever tillsammans behöver ej hållas). Rökning är sedan tidigare förbjudet på uteserveringar och allmänna platser där avstånd ej kan säkerställas.

  • Han poängterar det viktiga i att minska det sociala kontakt i största möjliga mån. Han kräver att man ska hålla sig hemma så mycket som möjligt. Max 6 personer i grupp får träffas såväl privat hemma som på offentliga platser.

– Han rekommenderar att de som kan skall arbeta hemifrån för att undvika onödiga risker.

Det betyder att alla officiella kontor kommer att vara öppna med reducerad personal.

– Inga besök tillåts på studenthem, och deras allmänna utrymmen får bara ockuperas av 30% av kapaciten.

– Firande som exempelvis bröllop, konfirmation etc. rekommenderas skjutas upp, men om det inte är möjligt tillåts högst 30 deltagare så väl utomhus som inomhus. Man får inte mingla utan man måste sitta stilla hela tiden. Detsamma gäller konferenser och sällskap.

– Högst 30% av kapaciteten inne i restauranger och barer får utnyttjas. Terasserna har inget begränsat antal men säkerhetsavstånd mellan borden måste hållas. Dessa regler gäller inte i de kommuner som har vidtagit ännu strängare åtgärder.

– Munskydd är obligatorisk hela tiden på restauranger och barer, de får endast tas av vid tillfället du dricker eller äter.

– Marknader får högst ockuperas med 75%

– Hotell och liknande får endast utnyttjas 30% av sin kapacitet i de allmänna utrymmena.

– Bibliotek, museum, bio, teatrar etc. får högst fylla 50% av sin kapacitet med gäster.

– Individuella sportaktiviteter tillåts utomhus men säkerheten ska upprätthållas så som avstånd, hygien, munskydd. Alla sportaktiviteter som inte är inskrivna i någon idrottsförbund, skjuts upp på framtiden.

Det var allt för denna gång, blev lite långt men mycket som beslutats.

Ta hand om er.

Marita och Marica

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: