Info. banker och kommuner fra Marita.


Emne: Info. banker och kommuner

Hej allesamman.

I och med COVID-19 har det kommit en massa nya regler och bestämmelser.

Bl.a. har många av bankerna ändrat en del av sina system / rutiner. Vad bankerna vill är att deras kunder inte skall besöka bankkontoren om det inte är ärenden som inte går att göra via internet eller Banca online.Det är idag nödvändigt att ha avtal med sin bank om Banca online och att man har avtal att även kunna signera via Banca online. Samma system som man har i alla Nordiska länder. Skillnaden i Spanien är att man har en separat signatur som enbart gäller hos banken.Med denna signatur kan man signera olika dokument. T.ex. det dokumentet som ni har signerat vart annat år på bankkontoret, där ni bevisar att ni inte är fast boende i Spanien. Detta ska nu göras via Banca online.

Till er kunder som har Bankia, flera av er har kontaktat oss och meddelat att ni har problema med att mottaga sms koden, att ni inte mottar sms från banken. De har haft problema i deras system och bett oss ha tålamod medan de arbetar med att lösa detta problemet. Men nu har vi blivit informerade att ni som har detta problema kan ringa 0034-916 024 643 och få en kod som är giltig i 3 månader. De svarar på spanska men ni skall be att få tala engelska ( tyska eller franska) på detta nummer.Ni kommer få uppge namn, NIE nummer och pass nummer. Ha också ditt konto- nummer i beredskap.

Kommunerna har tagit bort avtalen med bankerna om betalning av de kommunala räk- ningar som tidigare kunde göras via kassan i bankerna.
Det betyder att vi, sKandservice, inte kan ta era räkningarna och gå till era banker och be- tala dessa via era konton.

Vi kan beställa räkningarna via internet från de olika kommunerna och scanna dem till er, sedan måste de betalas via Banca online eller i Bankomaten.
Vi bifogar information om hur ni gör för att betala kommunala räkningar via internet.
Följ beskrivningen för den kommunen det gäller.

Ni som har autogiro på kommunala avgifter behöver inte göra något. Räkningarna från kommunerna fortsätter att skickas till era konton. Dock är det viktigt att det finns täckning – tillräckligt med pengar på era konton.
Notera att autogirot tas automatiskt bort om er bank avisar en betalning, då måste nytt au- togiro sättas upp för kommande år.

Redan i Julbrevet förklarade vi ändringar vad gäller deklarationen, här kommer en påminnelse:

Selvangivelsen/Deklarationen för NO RESIDENTE (de som ikke är mantalsskrivna i Spania). Betalas till staten.

Som vanligt gör vi deklarationen till de medlemmar som har gett oss uppdraget att göra den. Nu är det nya bestämmelser även här.

Alla år har vi slagit samman värdet av alla era egendomar till en slutsumma och med utgång från den summan har vi räknat ut vad ni skulle betala. Nu skall det göras 1 deklaration per egendom.

Exempel:
Äger du 1 lägenhet och 1 garaje skall du göra 2 deklarationer (mod. 210), en för var egen- dom. Är ni ett par eller 5 eller… personer som äger något tillsammans, så skall var och en göra deklarationen på sin del av egendomen/egendomarna.
Ert bevis att den är betald är det utdrag ni får från banken. Vi kommer att skicka en kopia till er som bevis att den är inlämnad, men vi kan inte, som tidigare, ha kontroll att den blir betald. (OBS) Ni måste själva kontrollera att ni har pengar på ert konto för detta ändamål den 31/12 vart år. Inom kort kommer ni att få en kopia av årets deklarationer per mail från oss, så ni vet summorna som kommer att skickas till era konton den 31/12/2020.

I och med detta så kommer sKandservice arvode att ändras. För den medlem som har 1 egendom är arvodet som tidigare 50 € + moms. För de som har mer än 1 egendom kommer arvodet att bli 10 € extra per deklaration. Exempel: 1 egendom = 50 € + moms, 1 egendom + 1 garaje = 60 € + moms, 2 egendomar + 1 garaje = 70 € + moms osv.

sKandservice kan nu också erbjuda en ny service.

Det är flera av våra medlemmar som inte har vaktmästare i sitt område och vill ha hjälp att kolla att allt är ok i sin lägenhet nu när man har svårt att komma ner till egendomen.
Vi har nu en engelsktalande person som kan hjälpa till med detta. Han besöker egendo- men 1 gång/månad och sänder bilder på egendomen och rapporterar hur det ser ut. Vid eventuellt kraftig nederbörd, storm eller liknande tittar han till bostaden utöver den regel- bundna månads kontrollen om så önskas.Är ni intresserade så meddelar ni oss. Kostnaden är 20€/besök.

Det var allt för denna gång.

Kramar

Marita och Marica

Bifogar: anvisningar om kommunala betalningar via internet.

 

 

 

San Javier betalning avgifter via Internet.pdf

Cartagena Betalning avgifter via internet .pdf

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: