Vil ikke røre trygden til nordmenn i Spania


Vil ikke røre trygden til nordmenn i Spania

Men satsene kan bli justert andre steder.

COSTA BLANCA Arbeiderpartiet vil begrense eksporten av norske trygdeytelser. Tanken er at norske trygdeutbetalinger til nordmenn
i utlandet kan nedjusteres til prisnivået der mottaker befinner seg.

Nå ser det ut til at forslaget ikke vil ramme tusener av norske alderspensjonister som er bosatt her i Spania.

Ifølge Hadjia Tajik, som har ledet et utvalg i Arbeiderpartiet som har jobbet med denne saken, er det uaktuelt at ordningen vil gjelde alderspensjon. Dermed vil ikke norske pensjonister i Spania få mindre pensjon enn før.

Men arbeiderpartiet mener barnetrygd, kontantstøtte og uførepensjon bør følge prisnivået i det landet pengene blir betalt ut.

– En av de tingene vi ønsker å gjøre, er å utbetale en del ytelser etter norske regler, men etter det lokale nivået i det landet som ytelsen blir mottatt i. Det betyr for eksempel at hvis man mottar barnetrygd i Polen, vil det være barnetrygd etter norske regler, men etter polsk prisnivå, sier Tajik til NRK.

Høyres Bent Høie mener en del av ytelsene er tilpasset kostnadsnivået i Norge og at det vil undergrave muligheten til å beholde ordningene hvis for mange tar med seg pengene til andre land.

2300 norske alderspensjonister er bosatt i Spania.

En kommentar til «Vil ikke røre trygden til nordmenn i Spania»

  1. Håper man jobber videre med denne saken, for det er klart at en kan komme til tverrpolitisk enighet og få bukt med en rekke helt urimelige sider ved trygd som går ut av landet og som har konsekvenser en ikke hade i tankene ved innføringen av velferdstiltakene. At det skaper strid og motstand, særlig framange utenlandske mottakere, er både selvsagt og godt forståelig, men det bør ikke stoppe dem som vil prøve å komme frem til en mer rettferdig ordning.
    Politikere i alle leirer, foren dere for en gangs skyld og gjør det fort!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: